Weekendowy Agrobazar Rodzinny

           

                                                         „Nie ma bardziej szczerej                                           

                                                         miłości niż miłość do jedzenia" – G.B. Shaw                  

Ø Produkty najwyższej jakości w dobrej cenie

Ø Ekologiczne smaki i aromaty

Ø EKO znaczy korzystnie

Ø Piekarenka czeka

Czego  brakuje Polakom w nowych czasach: m.in. przestrzeni, ruchu i przebywania  wśród zieleni?  Takim właśnie potrzebom odpowiadają tereny  30. hektarowego  hipodromu na Służewcu (ul. Puławska 266,  warszawski Ursynów). A jeżeli można połączyć rodzinne zakupy, rekreację i edukację to mamy przepis na Weekendowy Agrobazar Rodzinny.

Od 19 czerwca 2020 roku Tor Wyścigów Konnych za sprawą Stowarzyszenia „Polska Ekologia" będzie w każdy weekend torem wyścigów po zdrowie. Gdzie wielce ważne będzie edukowanie i przekonywanie konsumentów o istotnym wpływie jakości jedzenia na jakość życia.

W najbliższy piątek stanie miasteczko namiotowe z naturalnymi produktami rolnymi  bez niezdrowych dodatków i GMO.  Będzie obecna żywność najbardziej wartościowa, szczególnie potrzebna w trudnych czasach. Z certyfikacją ekologiczną, z chronionym oznaczeniem pochodzenia geograficznego (PGI) i  mającej  symbol QAFP, co jest świadectwem podporządkowania się  Systemowi Gwarantowanej Jakości Żywności. (Zapowiedziana jest kontrola certyfikatów.)

Z całej Polski ze sprawdzonymi certyfikatami jakości przyjadą dostawcy najlepszych produktów, aby skracając drogę od pola do stołu, omijając pośredników, dotrzeć wprost do konsumentów. Dla niewielkich, rodzinnych gospodarstw jest to dobre rozwiązanie, gdy napotykają na opory w przechodzeniu przez procedury dostaw do sieci handlowych, zazwyczaj nastawionych na wielotonowe partie i to przeważnie z importu.  Dla „małych" obecność na takich  agrobazarach  ma działanie wzmacniające.

Pan Wawrzyniec Maziejukwiceprezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia":                        „Zastosowaliśmy rozwiązanie najlepsze dla klientów, a jednocześnie   wyszliśmy naprzeciw potrzebom naszych zrzeszonych. Jednym z zadań Stowarzyszenia „Polska Ekologia"  jest promowanie polskiej żywności wysokiej jakości i stąd  przedsięwzięcie  w postaci Agrobazaru . Chcemy również promować wspólne rodzinne spędzanie czasu na wolnym powietrzu, dlatego miejsce na Agrobazar nie jest przypadkowe - Tor Wyścigów Konnych Służewiec świetnie się do tego nadaje. Planowane są również pikniki rodzinne, muzyka na żywo, zajęcia z jogi i rękodzieła ".

Miejscem, które na pewno przyciągnie poszukiwaczy smaku prawdziwego pieczywa, będzie edukacyjna piekarenka połączona z bio bistro pod kierownictwem Arcymistrza Sztuki Piekarskiej, zapalonego edukatora i znawcy wszelkich form chleba i tajemnic zakwasu,  znanego organizatora licznych warsztatów – Pana Czesława Meusa. Zaplanowano więc naukę pieczenia chleba w domu, dostępna też będzie świeżo mielona mąka ze zbóż ekologicznych.

Z pewnością zostanie powtórzony sukces imprezy wcześniej zorganizowanej na terenie opisywanego hipodromu,  jakim był piknik „Polska Smakuje w Regionach" (maj 2019),  gdzie królował smak naturalnej żywności, a miasteczko handlowo-edukacyjne cieszyło się wielkim zainteresowaniem.

 Nie do przecenienia jest  walor edukacyjny  Weekendowego Agrobazaru Rodzinnego – to nauki wyniesione z  bezpośredniego  kontaktu z wytwórcami i rozmowy o pochodzeniu wyrobów, sposobie produkcji, wreszcie możliwość zobaczenia stosownych certyfikatów  zaświadczających o jakości produktów. O jakości ekologicznej, a ekologicznie znaczy korzystnie.

Stowarzyszenie „Polska Ekologia" ma wieloletnie  doświadczenia w edukowaniu konsumentów i przywiązywania ich uwagi do jakości  jedzenia,  do interesowania się  jego wartościami  odżywczymi – większymi  od wyprodukowanego  w sposób konwencjonalny, czytaj - pospieszny, przemysłowy. Kiermasze i warsztaty organizowane w wielu miejscach Europy, Azji, Ameryki wypełniają obszerną kronikę trzynastoletnich dokonań Stowarzyszenia.

Zaczyna się nowy służewiecki rozdział do zapisania,  z pewnością z sukcesem -  Weekendowy Agrobazar Rodzinny pełen smaków, ze strefą dla dzieci  i z nagrodami w postaci bonów zakupowych dla pierwszych pięćdziesięciu klientów. A także z bezpłatnym obszernym parkingiem.

Prasowy patronat nad Weekendowym Agrobazarem Rodzinnym objęła redakcja magazynu „Kurier Warszawski".

No to, bomba … zdrowia w górę! 19 czerwca – piątek  godzina 14.

Zaproszenie obejmuje także  sobotę i niedzielę  od godz. 8 do 18.

 

 

 

 · 

 

 

 

 

„Dostawcy zdrowia - naturalna żywność z całej Polski" ;produkty nie tylko certyfikowane bio będą dostępna, bo np. z oznaczeniem geograficznym bądź QAFP… chodzi nam o skrócenie łańcucha dostaw, czyli „od producenta do Twojego domu"

słowa - dobrze, rodzinnie, ekologicznie itp.?

 

 

"wyszliśmy naprzeciw potrzebom naszych zrzeszonych. Jednym z zadań

Polskiej Ekologii jest promowanie Polskiej żywności wysokiej jakości i

stąd agrobazar. Chcemy również promować wspólne rodzinne spędzanie czasu

na wolnym powietrzu, dlatego miejsce na agrobazar nie jest przypadkowe-

tor wyścigów konnych Służewiec świetnie się do tego nadaje. Planowane są

również pikniki rodzinne, muzyka na żywo, zajęcia z jogi i rękodzieła".

Stowarzyszenie Polska Ekologia

15 maja 2019 · 

.Polska smakuje w regionach i to jak !
Stoły pełne jadła i tłumy przepływające między stoiskami – tak wyglądał obraz pikniku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod hasłem : „Poznaj dobrą żywność". W ramach pikniku był też realizowany projekt „Polska smakuje w regionach". Na terenach warszawskich Wyścigów Konnych w majową sobotę królowała kuchnia z różnych regionów Polski. A właśnie te kuchnie tworzą w sumie naszą narodową. Piknikowych gości karmiło stu wystawców. Na atrakcje kulinarne w strefie „Polska Smakuje w Regionach" złożyły się: Fundusze Promocji Mięsa Wieprzowego i Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Królowały kuchnie i jadło regionalne z Podlasia, Podkarpacia, Śląska Cieszyńskiego. Na pikniku nie mogło zabraknąć sycącej grochówki, zwłaszcza strażackiej; częstowano też inną tradycyjną zupą – kwaśnicą, która jak przypominają górale, powstaje nie tylko z kiszonej kapusty, ale także przez obowiązkowe wykorzystanie soku z owej kapusty.
A jak smakowało? - „Nareszcie biała kiełbasa bez obcych smaków"; „Pyszna" – można było usłyszeć przed stoiskiem z regionu wielkopolski, częstującym kiełbasą białą parzoną wielkopolską, produkowaną zgodnie z licencją w 10-ciu zakładach masarskich w Wielkopolsce. Tamtejsi masarze zajmują się sumiennym wytwarzaniem wieprzowego przysmaku zgodnie z certyfikatem UE Chronionego Oznaczenia Geograficznego, przyznanego w 2017 r. Receptura przekazywana z ojca na syna wraz z nakazem rzetelnego stosowania mięsa wieprzowego najwyższej jakości, czosnku, majeranku, soli, pieprzu, zapakowanych w naturalne jelito. Wprawdzie Polska wieprzowiną stoi, ale marzy się, żeby wszyscy producenci tak starannie podchodzili do rzemiosła masarskiego i wtedy spożycie wieprzowiny przekroczyłoby roczną wielkość 38,2 kg, przypadającą na stół statystycznego Polaka.
Pawilon „Polska Smakuje w Regionach" odwiedziło tysiące smakoszy, również na małe „co nieco" wpadł minister rolnictwa Krzysztof Ardanowski, wizytę złożył dyr. Departamentu rolnictwa ekologicznego Michał Rzytki oraz stawiło się wielu hodowców, rolników, producentów . Im właśnie udzielał rad dotyczących hodowli polskich ras rodzimych i swoją wiedzą służył ekspert zajmujący się mięsem wieprzowym z ras rodzimych dr Paweł Radomski z Instytutu Zootechniki z Krakowa.
Piknik, słusznie zwany świętem polskiej żywności, dał wiele satysfakcji dojrzałym smakoszom. Zwłaszcza w strefie żywności ekologicznej, gdzie firmy skupione w Stowarzyszeniu „Polska Ekologia" wykazywały degustatorom, czym się różni bardziej wartościowe jedzenie w jakości Eko od tego z wysoko towarowej produkcji. Goszczący na pikniku znaleźli potwierdzenie wyników badań naukowców ze szwajcarskiego Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego w Landbau (FiBL) , gdzie badacze przedstawili 90 argumentów przemawiających za żywnością ekologiczną.
Także polski Instytut Sakiewicza (w Bydgoszczy), obecny na pikniku i aktywnie uczestniczący w podnoszeniu świadomości konsumentów, namawiał smakoszy do szukania BIO piekarni, do domowego wypiekania pieczywa i stosowania własnoręcznych kompozycji z dosypywanych ziół lub dodania np. śliwek, słowem do poznawani

 




Avast logo

Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe Avast.
www.avast.com


Komentarze

Popularne posty