Degustacja piwa w Gdyni – Prezentmarzeń

 

 

AleBrowar sięga do wyższej półki

 

Okowita  wraca, a okowita piwna budzi zainteresowanie

 

 

Motto: „okowita jest po to, by właśnie mówić głosem tego z czego  została zrobiona"-

Robert Makłowicz

 

AleBrowar, członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia", nie ustaje w poszukiwaniu nowych smaków, nawet  drogą prowadzącą  do wyższych procentów. Takim rozwiązaniem jest Okowita Porter Bałtycki  AleBrowar. W wyniku współpracy  innowacyjnego browaru z równie postępową Gorzelnią Pole Wielkie powstała kwintesencja piwa zamknięta w destylacie wysokoprocentowym

 

Słowo „okowita" pochodzi od łacińskiego aqua vitae – woda życia. Najważniejszą różnicą pomiędzy wódką a okowitą jest proces powstawania. Okowita powstaje w powolnym tempie. I nie powstaje ze zmieszania spirytusu z wodą, a okowitowa technologia przebiega w niższych temperaturach. W rezultacie w okowicie znajduje się zawsze więcej substancji pochodzących z produktów, z których wyrabia się zacier. Dlatego też w okowitach piwnych tak wyraźnie można wyczuć aromaty chmieli. 

 

Okowita Porter Bałtycki  AleBrowar ma długa nazwę i - jak to zostało wyjaśnione – i długi jest proces tworzenia trunku tworzącego alternatywę dla Russian Imperial Stout.

Wyjściowym materiałem jest odpowiednio leżakowany Porter Bałtycki 2022, który w zaprzyjaźnionej Gorzelni Podole Wielkie  podlega destylacji. Następnie zostanie poddany ponownemu leżakowaniu w beczkach dębowych, co pozwoli na „ułożenie" trunku i nadanie specyficznego smaku.

Jakiego? Otóż  charakterystyczny smak nadaje mu wykorzystanie słodu wędzonego dymem z  czereśniowego drzewa.

To nie jedyny efekt współpracy piwowara z Lęborka z gorzelnią Podole Wielkie. Powstało tam już kilka destylatów piwnych, produktów wielkiej klasy.

 

Rzemieślnicze wytwórnie nie stoją w miejscu, wytrwale walczą o miejsce na rynku.

 

 

 

 

 


Nie zawiera wirusów.www.avast.com

Komentarze

Popularne posty