https://flaga.sklep.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_577/iceland-flag-medium.jpg

Turystyka regeneracyjna w programie CE4RT

Pierwszy krok Stowarzyszenia „Polska Ekologia" na Islandii

Zrównoważony rozwój turystyki? Tak, zakrzykną turyści, tak, potwierdzą budujący tę gałąź gospodarki. Przyłączą się wszyscy zaliczani do środowiska „zielonych". Padnie argument o rozwoju krótkowzrocznej turystyki, a nawet o drapieżnej, na dowód zaś konstatacja – „u nas turystyka wykorzystuje nawet 65 % dostępnej wody". Co wtedy? Obrona środowiska, racjonalna!

Pięć punktów idei pożądanego rozwoju

Teoretycy jasno wyrażają podstawowe założenia:

  Turystyka regeneracyjna jest uważana za kolejny krok w turystyce zrównoważonej, tak ważnej przy szybko zmieniającym się klimacie.

 

Zrównoważona turystyka koncentruje się na minimalizowaniu negatywnych skutków z korzyścią dla przyszłych pokoleń.

Turystyka regeneracyjna ma na celu pozostawienie miejsca docelowego w stanie lepszym niż było wcześniej,  przy jednoczesnej poprawie jakości życia lokalnej społeczności.

 

W tak pojmowanej turystyce  społeczność należy traktować  jako żywy system.

 

W centrum uwagi znajdują się potrzeby i aspiracje społeczności przyjmujących turystów.

 

Znając te założenia Stowarzyszenie „Polska Ekologia" wspiera  rzeszowską firmę szkoleniową Danmar Computers, będącą polskim partnerem  realizacji  projektu Circular Economy for Regenerative Tourism (CE4RT) Iceland (Gospodarka o obiegu zamkniętym dla turystyki regeneracyjnej - na Islandii). Istotna  tu była kwestia przygotowania polskich uczestników przedsięwzięcia CE4RT.

 

Rośnie popularność Islandii jako kierunku turystycznego. Na wyspę przybywa w ciągu roku kilkakrotnie więcej turystów niż wynosi liczba mieszkańców. Rejkiawik przywrócił podatek turystyczny, zawieszony podczas pandemii.

 

Jak podaje „Interia Biznes", dochody generowane przez turystykę mają coraz większe znaczenie dla islandzkiej gospodarki. Z danych urzędu statystycznego wynika, że w 2023 roku sektor turystyczny wytworzył 8,5 proc. produktu krajowego brutto (PKB). To o 1 punkt proc. więcej niż w poprzednim roku. Turystyka przed pandemią dawała Islandii średnio 8,2 proc. PKB.

 

Panuje przekonanie, że podróżni odwiedzający kraj ognia i lodu przyczyniają się do kryzysu klimatycznego na Islandii. Statystycy obliczają, że do kraju zamieszkiwanego  przez  około 383 tys. osób, przybędzie w tym roku 2,3 miliona zagranicznych turystów. W 2025 roku będzie to już 2,4 miliona, a w 2026 roku - 2,5 miliona. Takie szacunki zmusiły Islandczyków do wielostronnego spojrzenia na turystykę.

 

Temat turystyki na Islandii doskonale zna Pan Grzegorz Micuła, autor przewodnika (w przygotowaniu) po tej wyspie, zapalony globtroter, dziennikarz, pilot wycieczek.

 

- „Panuje moda na Islandię. Zachwyt budzą żywe zjawiska wulkaniczne, wspaniałe wodospady, lodowce, krystalicznie czyste rzeki pełne ryb, czy możliwość obserwacji wielorybów, wspaniałe miejsce na czynny wypoczynek. Obserwuję zmiany w tamtejszej turystyce od 2000 roku. Mieszkańców Islandii było wtedy o prawie sto tysięcy mniej, znacznie mniej przyjeżdżało też turystów. To się drastycznie zmieniło, zagraniczni turyści wręcz zadeptują Islandię. Delikatna, północna przyroda może tego nie wytrzymać.  Żeby obsłużyć ten lawinowo rosnący ruch turystyczny powstają kolejne hotele i parkingi. Do atrakcji turystycznych takich jak Błękitna czy Lodowa Laguna, bilety wstępu należy zamawiać z dużym wyprzedzeniem. Kraj ten staje się, a właściwie już się stał, kolejną ofiarą masowej turystyki".

 

Troska o ziemię, troska o zdrowe plony

 

Stowarzyszenie „Polska Ekologia" już 18 lat zajmuje się edukacją konsumencką, organizuje warsztaty szkoleniowe i podejmuje działania, które można określić wspólnym mianem „Jak się troszczyć o ziemię, o zdrowe plony". Urządza pokazy gotowania i pieczenia w duchu zero waste, zwraca uwagę na używanie lokalnych produktów i ukazuje walory dziedzictwa kulinarnego. Członkowie Stowarzyszenia zapraszają  na pobyt do swoich gospodarstw agroturystycznych,  prowadzą zagrody edukacyjne. A właśnie na takie elementy w turystyce regeneracyjnej zwraca uwagę Hubert Gonera – ekspert do spraw turystyki, żywności wysokiej jakości i ekologicznej. Trzeba dodać, że używa określenia turystyka regeneratywna.

Danmar Computers natomiast, wśród wielu aktywności zajmuje się realizacją programu Erazmus+ , zwłaszcza w międzynarodowym wymiarze.

 

Stowarzyszenie „Polska Ekologia" zostało wybrane do realizacji tytułowego zadania przez prowadzenie działań trenerskich  i opracowania zrównoważonego planu postępowania dla każdej z 15 firm z branży turystycznej w Polsce. Wstępem zaś były zajęcia przygotowawcze.

 

Skrótowiec o szerokich horyzontach

 

CE4RT to międzynarodowe przedsięwzięcie wspierające współpracę małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) z branży turystycznej w pięciu partnerskich ośrodkach (Finlandia, Holandia, Irlandia, Islandia, Polska).

Koncentruje się on na zrównoważonych praktykach, gospodarce o obiegu zamkniętym i wymienionej na wstępie turystyce regeneracyjnej. Celem przedsięwzięcia jest dostarczenie MŚP narzędzi do wdrażania praktyk obowiązujących w turystyce regeneracyjnej w ramach długoterminowych strategii, co ma poprawić odporność, rentowność i konkurencyjność branży turystycznej.

 

W skład wspomnianych wyżej 15 firm wchodzą: restauracje, zajazdy, karczma, pizzeria, browar, agroturystyczna spółdzielnia socjalna i firma szkoleniowa. Wszystkie zakwalifikowane firmy w pierwszym etapie przedsięwzięcia, trwającym od listopada 2023 roku do marca 2024 roku, wzięły udział w szkoleniu online z zakresu turystyki regeneracyjnej  prowadzonym przez Munster Technological University  - Cork, Irlandia.  Na początku kwietnia 2024 roku na Islandię wyjechało 8 firm z Podkarpacia, gdzie turystyka pełni ważną rolę. Są to: restauracje  - „Posmakuj Krosno", „Miód Malina", „Zacisze", zajazdy – „Bartnik" w Tylawie i „Pod Cyryńską" w Ustrzykach, karczma „Wacławówka",  „OK. Pizza" i firma doradcza „Your Concierge" Rzeszów.

 

Wrażeniami z tego wyjazdu dzieli się Pan Paweł Dobrzański z restauracji „Posmakuj Krosno" –

- „To co warte przeanalizowania to wszelkie rozwiązania związane z recyklingiem opakowań, sposobem gospodarowania wodą i prądem, wyboru czasu korzystania z energii. Na Islandii 15 % energii pochodzącej z węgla i ropy stosuje  się w transporcie i rybołówstwie. Są naturalne  źródła energii, istnieją  wody geotermalne. Dodam, że zwiedziliśmy  największą elektrownię geotermalną na wyspie - Hellisheiði . Islandczycy dużo żywności importują, więc problem wykorzystania opakowań istnieje".

 

Pomidorowe menu – desery i napoje

 

Z pewnością interesująca była wizyta studyjna w „ Fridheimar" - rodzinnej firmie  będącej restauracją i farmą pomidorów. Potężną. Ekologiczne uprawy pod szkłem zajmują bowiem 5000 m kw., więc plony mogą wzbudzić podziw zwiedzających – 370 ton rocznie.

Bogate jest też restauracyjne menu – oczywiście jest zupa pomidorowa doprawiona świeżymi ziołami, podaje się świeży makaron z domowym sosem pomidorowym i pesto. A zaskakują pomidorowe desery i napoje. Na przykład zielony pomidor i firmowa szarlotka z bitą śmietaną,  na miejscu kręcone lody pomidorowe, sernik z konfiturą z zielonego pomidora, cynamonu i limonki. I piwo własnej roboty – pomidorowe. Farma prowadzi sklepik z wyrobami kulinarnymi.

W programie znalazły się też warsztaty w hotelu wiejskim „Bru Barn". Zajęcia w ramach  CE4RT odbyły się w stodole („barn" znaczy stodoła),  która została odnowiona w starym stylu, przy użyciu mebli i rekwizytów w konwencji vintage, wszystko przemyślane w duchu działań  gospodarki o obiegu zamkniętym. Chociaż występuje określenie hotelu jako wiejski, ale zadbano o wszystkie udogodnienia w pokojach -  kuchenka mikrofalowa, ekspres do kawy, telewizja z dostępem do kanałów satelitarnych, bezpłatne WiFi i darmowy parking.

W planach - Irlandia

Przeprowadzenie audytu w zakresie zrównoważonego rozwoju każdego z polskich uczestników opisywanego tu przedsięwzięcia, a także wypracowanie planu rozwoju dla poszczególnych podmiotów, to zadanie, którego podjęło się Stowarzyszenie „Polska Ekologia". Efektem pracy będzie raport zawierający opis obecnego stanu, przede wszystkim zaś plan działania, który uczestnicy przedsięwzięcia CE4RT będą mogli wprowadzić w celu wdrożenia praktyk zrównoważonego rozwoju.

Przedstawione wcześniej (w skrócie) wizyty studyjne, wykłady i prelekcje na Islandii, odbyte szkolenie online to doskonała baza i inspiracja do wypracowania planu zrównoważonego rozwoju.

W ramach całego przedsięwzięcia CE4RT przewidziany jest również wyjazd studyjny do Irlandii, a następnie konferencja – w listopadzie 2024 roku. Wiedza pozyskana od ekspertów i fachowców z tego samego kręgu zawodowego, obsługującego ruch turystyczny, pomaga w zdobyciu cennych doświadczeń i wykorzystaniu ich w Polsce. Turystyka regeneracyjna i ekologiczna gospodarka żywnościowa to część filozoficznego podejścia zwanego permakulturą, w której mieści się stworzenie kompleksowego ekosystemu, gdzie rośliny, zwierzęta, a nawet mikroorganizmy oraz człowiek działają w sposób wzajemnie korzystny. Dla Stowarzyszenia „Polska Ekologia" to program realizowany na co dzień.

 

 

Wysłane z aplikacji Poczta dla systemu Windows

 


Nie zawiera wirusów.www.avast.com

Komentarze

Popularne posty